Gyldengården

Med beliggenhed i Kristiansands kvadratur fra 1600-tallet præsenterer det nye sundhedshus sig til byen og borgerne med tre differentierede facader. Det åbne formsprog harmoniserer og forholder sig individuelt til de omkringliggende gader, pladser og parker.

Gyldengården fanger Skippergatas rolige tempo og lille skala, gennem en rytmisk variation af facadematerialer og rumligheder. Mod nordøst møder bygningens højeste facade den dynamiske Festningegatan, hvor den gående bydes velkommen med facadens transparens, der formidler den menneskelige skala i byens rum. Det indre atrium synliggøres ved Gyldengårdens hovedindgang. Her opstår en fin dialog med den grønne Wergelandsparken, der huser byens plads og kirke.

Alle facader er beklædt med Wratza-kalksten der bærer klare referencer til den nordiske arkitekturtradition. Kalkstenen giver bygningen den nødvendige tyngde i byens rum og skaber med sin lyse, varme farve en fin forbindelse til Kristiansands bygningstradition for lyse nuancer.

De mange vinduesåbninger bryder i kraft af deres vertikale dimensioner facadernes perspektiviske virkning og er med til at skabe rytme i et ellers statisk billede.

Funktion
Sundhedscenter og kontor

Beliggenhed
Kristiansand, Norge

Bygherre
KNAS, Kristiansand Næringsselskap A/S

År
2008 - 2011

Areal
20.000 m²

Situationsplan